Xanthomen

Xanthomen zijn gele vetophopingen onder de huid. Ze zien eruit als gele bultjes en zijn het vaakst zichtbaar in de ooghoeken. De xanthomen komen overal bij het ooglid voor, zowel onder als boven. Xanthomen worden ook wel xanthelasmata genoemd. Bij de Roosevelt kliniek kunnen ze de gele bultjes behandeling. De bultjes kunnen vaak als cosmetisch storend gezien worden.

Klik hier voor het maken van een afspraak
Xanthomen
Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

Het ontstaan van de gele xanthomen

De xanthomen, of xanthelasmata, zijn vetophopingen onder de huid. Deze zijn vaak zichtbaar als gele bultjes rondom de oogleden, waar de huid dun is. De medische term voor xanthomen is xanthelasma palpebrarum. De gele xanthomen liggen vaak symmetrisch in het gezicht en kunnen hard aanvoelen. Ook kunnen ze toenemen in grootte. Als er op bepaalde plaatsen veel druk wordt uitgeoefend, zoals bij het dragen van een bril, kan op die plaatsen de gele kleur verergeren. De xanthomen zijn door een dermatoloog gemakkelijk te herkennen. Aangezien xanthelasmata een uiting kunnen zijn van een te hoog cholesterol, zal de dermatoloog u aanraden uw cholesterol en lipidenspectrum te laten checken door uw huisarts. Xanthomen zijn geheel onschuldig. Ze kunnen worden behandeld in de Roosevelt kliniek. Het kan echter wel zo zijn dat de xanthelasmata na een tijd terugkomen en er een nieuwe behandeling nodig is. Maak hier op korte termijn een afspraak met een van onze medisch specialisten.

Zijn de gele bultjes wel echt xanthomen?

De dermatoloog kan bij nader inzien van de aandoening vaststellen dat hij niet met xanthomen te maken heeft. Meestal is de aandoening goed te herkennen, maar soms kan het iets anders zijn. De dermatoloog is goed getraind in het herkennen en efficiënt behandelen van de gele bultjes. Bij twijfel kan de dermatoloog een monster van het weefsel afnemen voor nader onderzoek. Hierdoor zal het zeker zijn wat voor aandoening er is.

Behandelwijze Xanthomen

Er zijn vier goedwerkende behandelmethoden voor het verwijderen van xanthomen. Dit zijn aanstippen met trichloorazijnzuur (TCA), electroagulatie, excisie of behandeling met een ablatieve CO2 laser. De dermatoloog van de Roosevelt kliniek zal afhankelijk van de hoeveelheid, grootte en exacte locatie van uw xanthomen u goed kunnen adviseren welke behandeling het beste bij uw aandoening aansluit. Er is geen verschil in effectiviteit tussen de behandelingen. In het algemeen kunnen de xanthomen in één behandeling verholpen worden, maar soms is er een tweede behandeling nodig. Een behandeling met TCA kost 175 euro; de coagulatie-, excisie- en laserbehandeling kosten 350 euro per behandeling. De verwijdering van xanthomen is een cosmetische ingreep en wordt dus niet vergoed door de zorgverzekeraar. Een overzicht van onze behandelingen en tarieven vindt u hier.

Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.