Zonbeschadigde huid

Wanneer men ouder wordt kan men een zonbeschadigde huid krijgen. De dermatoloog spreekt bij een zonbeschadigde huid vaak over actinische keratosen. Deze plekjes zijn nog niet kwaadaardig, maar kunnen onbehandeld soms uitgroeien tot huidkanker. Het is dus aan te raden uw actinische keratosen (zonbeschadigde huid) te laten controleren bij een dermatoloog.

Klik hier voor het maken van een afspraak
zonbeschadigde huid
Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

Hoe herken ik een zonbeschadigde huid?

Vaak zijn het ruwe huidafwijkingen die niet spontaan genezen na 3 weken. Soms lijkt het korstje er van af te vallen, maar enkele weken later zit er op exact dezelfde plek weer een nieuw korstje. Waarschijnlijk is dit een actinische keratose. Deze actinische keratosen zitten vaak op de handruggen, het decolleté, de oren en neus en het voorhoofd (of het gehele hoofd bij kale mannen). Aangezien een zonbeschadigde huid een risicofactor is voor het krijgen van huidkanker is het verstandig om uw huid te laten controleren door een dermatoloog (medisch specialist van de huid). De dermatoloog kan dan behandeling voor de zonbeschadigde huid instellen en zonodig aanvullend onderzoek instellen bij verdenking op huidkanker.
Maak op korte termijn een afspraak met een van onze medisch specialisten. Klik hier.

Hoe wordt de diagnose actinische keratose gesteld en behandeld?

Een dermatoloog met veel ervaring zal vaak op het oog kunnen stellen of een huidafwijking een actinische keratose is. Wanneer de dermatoloog twijfelt of het nog een actinische keratose betreft of toch al beginnende huidkanker is kan er aanvullend een huidbiopt worden genomen. Indien het een actinische keratose betreft kan de dermatoloog in overleg met u behandelen door middel van vloeibare stikstof of een crème voorschrijven die de actinische keratose behandeld en de zonbeschadigde huid afneemt.

Wat kunt u doen ter voorkoming van een zonbeschadigde huid?

Belangrijke leefstijl adviezen zijn niet tussen 12 uur en 3 uur in de volle zon gaan “bakken”. Altijd een goede zonnebrandcrème met factor SPF30+ gebruiken en het dragen van een hoed of pet. Vergeet ook vooral niet de handruggen, oren en neus goed in te smeren! Toch is vaak de schade aan de huid al in het verleden opgelopen en zullen er desondanks nieuwe plekjes kunnen ontstaan.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Actinische keratosen komen zeer frequent voor, dus wanneer u het idee heeft een zonbeschadigde huid te hebben is het verstandig hiermee langs te komen. Indien u een verwijzing van de huisarts heeft zal de behandeling van de actinische keratose onder uw zorgverzekering vallen. Hou er wel rekening mee dat behandeling door de medisch specialist van uw eigen risico af gaat. Indien u er voor kiest een afspraak te maken zonder tussenkomst van uw huisarts dan dient u het consult zelf af te rekenen. Een overzicht van onze behandelingen en tarieven vindt u in onze prijslijst.

Ervaren medisch specialisten
Professionele zorg in een vertrouwde omgeving
ZKN keurmerk

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.